Massage bij kanker

Wanneer je te maken krijgt met kanker, komt er van alles op je af. Je komt al snel na de diagnose in een medische achtbaan terecht, waarbij alle aandacht alleen maar gericht is op jouw ziekte en niet meer op jou als mens. In een periode dat aanraking puur medisch is geworden, is liefdevolle aanraking een weldaad voor lichaam en geest. Juist omdat woorden vaak tekort schieten, is aanraken zo ontzettend belangrijk. 

Met massage geef je aandacht en troost. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met kanker vaak profijt hebben van massage. Het kan de bijwerkingen van de chemokuren verminderen en de kwaliteit van leven verhogen. Het ontspant en ondersteunt het herstel van lichaam en geest. 

Kanker is een ingrijpende ziekte. De ziekte en de vaak heftige behandelingen hebben veel gevolgen. Angst en onzekerheid voeren de boventoon, maar er is ook strijdlust. Massage kan tijdens het ziekteproces lichamelijke en psychologische problemen als pijn, vermoeidheid, misselijkheid, slapeloosheid, angst, stress en depressie verminderen en de immuunfunctie ondersteunen. 

Hoe? De massage bij kanker werkt op het parasympatische zenuwstelsel, dat zorgt voor rust en ontspanning en het herstel bevordert. Extra aandacht gaat uit naar het lymfesysteem, waardoor deze gevoelvolle massage ook veilig is als je kanker hebt gehad. De massage werkt ondersteunend, niet genezend. 

Dankzij kennis van de ziekte, de behandelingen en de bijwerkingen daarvan, kan ik de massage afstemmen op uw lichamelijke en geestelijke conditie. Ik geef, binnen de beperkingen van de ziekte en de behandelingen, een optimale massage. Zo raakt het lichaam niet verder uit balans, maar ontspant het zich juist.

 

Delen op sociale media