Woeien

Delen op sociale media

Woeien

29 mei 2017

Carovigno

Ook in de afgelopen wintermaanden gingen de voorbereidingen verder. Zo zijn we in januari naar Little Italy geweest. In de Westergasfabriek kwamen aanbieders van Italiaans eten, drinken, reizen en accomodaties samen. Daar spraken we o.a. met Alwin en Bionda van Villa Alwin (10 jaar geleden vertrokken naar De Marken en deelnemers aan Ik Vertrek) en met Rene de Klerk die net is vertrokken met zijn partner voor hun avontuur in de omgeving van Rome.

Regelmatig hebben we contact met vrienden in Italie over hun ervaringen. 1 echtpaar heeft inmiddels hun huis in Zuid Italie verruild voor een kasteel in Frankrijk en een ander echtpaar woont in de wintermaanden in Nederland en in de zomermaanden verhuren ze trulli (van die leuke kegelvormige huisjes) in de omgeving van Ostuni.

En ik heb lessen Italiaans gevolgd. 23 lessen vol enthousiasme, gezelligheid en een klein beetje chaos. Bij aanvang een voorstelrondje en voelde het nog wat onwennig, maar dat veranderde snel. Aan het einde van het studieseizoen omschreef onze juf Florentine de groep als een leuke mix van karakters, gezellig, serieus, vrolijke noot, kennis en vooral bereidheid om te helpen en te delen. In oktober kom ik graag weer!

Nu ben ik benieuwd of ik al iets meer begrijp van het Italiaans in de praktijk, wat er gezegd wordt en of ik het lef heb om te antwoorden. Al snel merkte ik dat ik weet hoe je woorden schrijft, maar m'n uitspraak is slecht. Dus regelmatig vragende blikken en verwarring. Veel woorden bevatten de oe-klank, ze frommelen 'm overal tussen. Zoals bij euro - e-oero, of auguri (gefeliciteerd/het beste) a-oe-koeri en ons favoriete strandje bij Torre Guaceto - koe-a-tseto. En dan de W. Ze schrijven een v, maar het klinkt meer als w. Zoals bij voglio (ik wil) woliejo en vai (jij gaat) wai, niet te verwarren met fai (jij doet). Ik moet dus duidelijk meer oewen en woeien. Terwijl ik toch weinig moeite heb met de oe klank en de naam Roel. Dat is voor de Italianen juist moeilijk. Ze spreken het uit als Ro-el. Onze makelaar houdt het na lang oefenen op marito di Yolanda (echtgenoot van Yolanda)