Winter in Ostuni

Delen op sociale media

Winter in Ostuni

10 januari 2018

Ostuni

Alles gaat gewoon door, of het nu zomer is of winter. We zijn voor de eerste keer in de winter in Ostuni en erg benieuwd naar het verschil en de overeenkomsten met onze ervaring van afgelopen zomer. Feest op het plein, flaneren (passeggiata), uitgaan (uscire) eten en drinken op terras, alles gaat gewoon door, maar nu met winterjas en bontmuts, ook bij 15 graden, want het is tenslotte winter.

Op het plein staat een prachtig verlichte punt, een soort kerstboom, maar dan zonder boom. Er zijn wel toeristen, meest Italianen, die tijdens de vrije dagen rond de feestdagen familie in Puglia bezoeken of een dagje Ostuni "doen". 

Op oudjaarsdag, zondag de 31ste staan er rijen mensen voor de kassa's bij de supermarkt, waarschijnlijk inkopen voor gezellig samenzijn thuis. Wij staan 's avonds met een handje vol andere "stelletjes" op het plein in afwachting van het aftellen en het vuurwerk. De saamhorigheid, met z'n allen gelukkig zijn op het plein voelt fijn. Het vuurwerk is matig, maar we hebben bubbels om op ons dakterras te proosten op een mooi 2018! Het gaat zeker een jaar van grote verandering worden. 

Ons huis in Nederland is verkocht, dus we gaan met Lorenzo, inmiddels "onze" makelaar weer op huizenjacht. Na onze orientatie op het gebied van zelf bouwen, gaan we ons toch eerst richten op het kopen van een bestaande woning. We vinden een trullo met een villetta, binnen ons butget en we besluiten te gaan onderhandelen.

Roel heeft op internet nog een huis te koop gezien, bij een andere makelaar. Een villa tussen Carovigno en Ostuni. Nu zegt villa hier niets over de grote, maar alleen over de vorm; recht en strak en redelijk recent gebouwd. Vooral de garage heeft Roel z'n aandacht. Ideeën genoeg voor deze ruimte. Helaas blijkt de garage illegaal te zijn gebouwd. Sinds een aantal jaar is het tij in Italië gekeerd van alles kan naar alles moet volgens strenge regels. 

Mi piace villa Acquarella, de villa in contrada Acquarella bevalt aan mij... Italiaans - Nederlands is moelijk 1 op 1 te vertalen, maar ik vind het een leuk huis. Het past goed bij onze wensen en plannen. 

Voordat we eigenaar kunnen worden van de villa moet helaas de garage afgebroken worden door de verkoper en een ander deel van het huis dat zonder vergunning gebouwd is moet eerst gelegaliseerd worden. Zo behouden we de mogelijkheden voor uitbouw van het huis, plaats voor één of meerdere gastenverblijven en bouw van een zwembad. 

Tot alles geregeld is kunnen we het huis huren, dus we hebben een plek. Een leuk huis om te wonen op 8000 m2 grond met olijfbomen en verschillende fruitbomen. 15 maart vertrekken we met ons kippetje, via Albas in Frankrijk, de Cote d'Azur, Casale del Passatore en Amalfikust naar ons nieuwe stekje in Ostuni. 


Foto impressie