Droomhuis gezocht

Delen op sociale media

Droomhuis gezocht

5 oktober 2016

Middelburg

Twee uur en tien minuten duurde de vlucht van Brindisi naar Eindhoven. Van ons logeeradres in San Vito dei Normannie naar het vliegveld is het 20 minuten met de auto. Zo ben je in korte tijd in een heel andere wereld. Ook wat temperatuur betreft, want we vertrokken in Brindisi met 22 graden. Een heerlijke temperatuur voor begin oktober.

Een week geleden vertrokken we voor onze eerste orientatieweek naar Puglia. Op het vliegveld van Eindhoven proostten we, met bubbels, op een succesvolle week. Een oudere dame aan het tafeltje naast ons kijkt bedenkelijk en vraagt ons:"heeft u vliegangst? omdat u alcohol drinkt voor vertrek.." Gelukkig hebben we allebei geen vliegangst. Dat zou erg onhandig zijn met onze toekomstplannen. 

De eerste drie dagen in Puglia zijn gepland voor "droomhuis gezocht" Bij makelaar Anna in Ostuni staan we voor een dichte deur. Als Roel belt zegt ze: "o, is onze afspraak vandaag? Sorry, ik dacht dat het pas volgende week was, ik gebruik geen agenda" De andere makelaars hebben we dus vooraf gebeld om onze afspraak te bevestigen.

Het contact verloopt via email en telefoon en dat doet Roel, goed voorbereid, in het Italiaans. Bij de tweede makelaar, Paolo en Carmela uit San Michele Salentino, bleek het Italiaans van Roel op het gebied van onroerend goed niet toereikend te zijn en Paolo en Carmela spraken alleen Italiaans. Na een heel prettige kennismaking hebben we besloten om de bezichtigingen een dag later te doen, met een Engelstalige tolk. De eveneens zeer vriendelijke Hillary uit Wales.

In gesprek met Lorenzo, de derde makelaar komen we met de combi Italiaans/Engels een heel eind. Hij brengt ons naar verschillende "properties". Veel grond met een huis, of liever gezegd, iets wat ooit bewoond was. Veel huizen op het platteland zijn sterk in verval. De bewoners zijn overleden en de kinderen zijn vertrokken naar de stad. Met verbazing stap je terug in de tijd en heb je heel veel verbeeldingskracht nodig om te bedenken hoe het zou kunnen worden.

Kris kras rijden we met de makelaar, door smalle weggetjes. De TomTom geeft een "naamloze weg" aan. Het blijkt dat huizen op het platteland geen adres hebben. Men spreekt hier van Contrada, in de buurt van .. De postbode werkt met coordinaten en veel mensen hebben een postbus op het postkantoor in het dichtsbijzijnde dorp of stad.

Na drie dagen toeren door de prachtige vallei in de hak van de laars, Valle d'Itria, weten we dat we hier echt onze droom willen realiseren, maar waar precies? 

Het aanbod is groot, het gebied ook.


Foto impressie